Битката за буквата: Спечелена!

По-рано днес Ви съобщих за падналата буква от името на барелефа на Нестор Марков на сградата на Областна администрация Хасково.

Тъй като нямаше официална публикация по темата, се обадих в администрацията. Вдигна ми жена, представляваща кабинета на Мартин Узунов. Поне така каза. Попитах я дали знаят за проблема, в какви срокове ще бъде отстранен, но най-вече да изискам обявление чрез интернет страницата им, като публичен и обществен ангажимент с детайли по казуса, за да знаем ние, гражданите, че тази администрация функционира по етична и отговорна характеристика.

Дамата от другата страна на телефона надмина всякакви мои представи за невъзпитание, разтърсена останах от наглостта и безсрамието на тази, която трябва да служи на страната и да се грижи с качествата си по отговорност за състоянието на хората. Докато обяснявах в каква връзка се обаждам, тонът нарастваше с прекъсвания: “Ама, каква сте Вие? Легитимирайте се да знам коя сте, каква сте!”

Разбира се, представих се личностно и биографично, като отново изисках обществен и публичен ангажимент със срокове, конкретни срокове, за възстановяването на падналата буква.
Нервният баланс обаче вече беше разрушен, разбирайки от крясъците при думите: “Вие като каква се обаждате да искате тези неща?”
Този път легитимацията я поисках аз, да разбера наистина ли говоря с представител на държавна администрация под герба на Република България, тъй като се обезпокоих и за сигурността на сградата при сблъсъка с човек, който не се съобразява с приетите правила за вежливост и приличие, който е в израз и проявление на незачитане на етичните и комуникационни норми на поведение. “Няма да Ви се легитимирам”, изкрещя ми тя, като последното което чух след това възклицание, беше тряскането на слушалката. Продължих с опити да се свържа. Неуспешно.

Директно се отправих към сградата на Областна администрация Хасково. Вежлив младеж ме запита накъде отивам. Казах му, че секретарката на Мартин Узунов има да ми поднася нещо. Извинения има да ми поднася. С фин жест на ръката, портите бяха отворени за мен.

Качих се. Почуках. Влязох. И там тя.

Аз: – С Вас ли разговарях преди малко?
Тя: – Не, не, не съм била аз.
Аз: – Сигурна ли сте?
Тя: – Мен точно преди малко ме нямаше.
Аз: – С кое нравствено качество точно ме лъжете в момента, тъй като не бих могла да сбъркам този креслив и диалектен тон?
Тя: – Ама Вие какво правите тук?
Аз: – Идвам да ми поднесете извинение, както и да ми отговорите конкретно на питанията от телефонния ни разговор.
Тя: – Не можете да сте тук! Кой Ви пусна? Сега ще се обадя на охраната!
Аз: – Вие ще се обадите на охраната, а аз в момента звъня на Мартин Узунов.
Тя: – Не можете! Той е в среща!

И хукна навътре към кабинета на Узунов жената-лъжец. Нали беше в среща, зачудих се аз. Даже вратата забрави да затвори. Бързо нещо му преразказа. Ама как се разказва толкова дълга история за секунди.

Приключи срещата на Узунов, и той се появи. Проведе няколко разговора и ме увери, че буквата ще бъда възстановена. Изказах му съжаление, че пред кабинета си е оставил жена-лъжец, която посреща и изпраща хора. За какво ли лъже другите? Посъветвах го да засили и сигурността и пропусквателния режим на администрацията. Съгласи се.

Е, скъпи граждани, не можем да очакваме промяната да дойде от високите етажи. Тя ще се случи от обществена сила отдолу нагоре. Припомням, че това безредие позволиха Румен Радев и Стефан Янев. Само че държавната администрация не е приют за деморализирана и безчестна разпасана команда от кол и въже. Държавната администрация трябва да отстоява високи принципи на държавност, сигурност, ред, законност и да поддържа неизменното свойство да съхранява културата и същината на страната.

След днешната ми битка, преди минути, Областна администрация Хасково оповести, че “след строително-ремонтни дейности бе откъртена буква от барелефа на българския общественик Нестор Марков, който се намира на сградата на Областна администрация-Хасково. Той ще бъде ремонтиран от фирмата изпълнител, която работеше по фасадата на сградата до няколко дни.”

Битката за буквата: Спечелена!

Станислава-Владимира Станкова