Българският баскетбол по времето на Balkan Banger

В едно мое произведение съм ги нарекла анимационни герои, но те съвсем не са такива. Работят във взаимодействие “за благото на българския баскетбол”, откогато Air Georgi оглави БФБаскетбол.

Balkan Banger, Air Georgi, Georgi Boy и Glue са все имена, с които е етикиран първият играч от Източна Европа в NBA. Тук не мога да отрека, че България получава освен за времето си огромен финансов бонус, но и международен авторитет. Glue остава там само един сезон, след което се прибира в Европа.

Защо Balkan Banger? – този прякор му остава най-популярен, тъй като се пристрастява към храната в заведенията за бързо хранене. Треньорите на Suns пък предполагат, че използването на анаболни стероиди е причина за слабата му форма. Благодарна съм на интернет сайтовете за тази информация, тъй като тогава все още не съм била родена.

По-важното е обаче, че първата ми среща с него ми донесе тотално разочарование. Очаквах да срещна един истински за мен идол, европеец, джентълмен и с уважително отношение към всички, които сме част към подопечната му федерация. Тогава се сетих за проблемите, които е имал в САЩ, поради неспособността му да говори английски език. При нашата среща сама се убедих, че не може да говори и български такъв, но ясно и точно ми каза: “Който не знае кой е Георги Глушков, да си седи вкъщи!”. Лицето му беше пламнало като огън, който и моите сълзи не успяха да угасят.

Нашата комукинация все пак се възстанови, след като станах спортен директор на “Хасково 2012”. Този човек определено имаше скрупули към мен от случилото се и се опитваше да бъде уважителен, но до момента на следващата му криза. От какво се пораждаше тя е интересното в случая. От всичко онова, заради което президентът на “Балкан” Ботевград Михаил Михайлов му поиска оставката. Цитирам: “От спорт за интелигентни хора, баскетболът стана за посмешище особено с последните решения на някои комисии. Всичко това е нормално продължение на действията или по-скоро на бездействието на президента на федерацията по баскетбол Георги Глушков.”

Като спортен директор на “Хасково 2012” имах пълната възможност да се убедя в думите на Михаил Михайлов. Колкото пъти сме имали казуси за разрешаване, в които е трябвало Georgi Boy да се намеси от позиция на поста си, а те не бяха малко поради огромните неуредици в българския баскетбол, телефонът му даваше продължително свободно или безкрайно заето. Ние като клуб реално нямахме опция да комуникираме нормално с него. Тук е важен въпросът кое не му е давало възможност да бъде нормален професионалист. В този контекст отново цитирам: “БК “Балкан” категорично заявява, че иска оставката на Георги Глушков – човекът, който допусна БФБ да се управлява задкулисно, безпринципно, по неясни правила и в помощ на едни за сметка на други.”

За интелигентен и отговорен човек това би трябвало да звучи доста обезпокоително. И не само. Всеки, уважаващ себе си управляващ, официално би имал реакция за подобен род характеристика, касаеща персоната и работата му.

По-надолу в искането на оставка е обвинен и в липсата на ясни и точни правила и неспособността му да обедини клубовете. Както виждаме и днес, българският баскетбол се тресе от безумни взаимоотношения. Намесени са имената и на национални треньори и легенди в нашата баскетболна история. Какво крие всичко това в себе си? Най-малкото прозират комплекси, страх от успеха на другия, липса на уважение към доказалите се, затова и липса на самочувствие, а млади треньори са превърнати в оръдие по пътя към раздора.

С подобен род поведение президентът на федерацията ни показва, че присъства единствено със сянката си. Защо ли? Защото там удобно се е настанил някой, чието его е обслужвано по план. Тази огромна сянка побира задкулисието, безпринципността и липсата на морал. Единственото, което Georgi Boy пропуска обаче е, че самият той не може да се скрие под собствената си сянка.

На всички, които обичат баскетбола и имат интелигентен прочит на ситуацията, такова управление носи разочарованието, че българският баскетбол е превърнат в заведение за бързо хранене, на което кошчетата вече са препълнени.

инж. Станислава-Владимира Станкова