Ваня Червенкова (бизнес дама)

От земята до небесните дебри и обратно. Мисията на една жена-богиня. Точно, както не било по силите на Астрея да се справи с несправедливостите по земята и се качила на небето, така и следващата ми гостенка преминава през два свята, за да достигне звездна житейска философия. Отъждествява земната истината, прегръщайки близките си, като оставя негативното настрани. Вглеждайки се в житейското равновесие, тя отказва да бъде съдник, но строго следва принципите и убежденията си.
Под знака на овена, лидерската й отговорност я превъплъщава в символ на борбеност. Възраждаща се от пепелта, войнствена, оптимистична, горяща в любовен и професионален план, златното руно й принадлежи. Мисията й се счита за великолепно спасение.
Потърсих  жената-пример с божествена сила. Любящата майка. Жената, за която няма невъзможни неща, покровителка на куража. Жената, която е готова за битка. Една от най-истинските и уважавани дами, Ваня Червенкова.
За нея е написано всичко. Дала е безброй интервюта. Участвала е в риалити предавания, като е била и техен коментатор и анализатор. Потърсих я, за да разкаже за нейната житейска концепция, базирана на огромния й опит.

На колко етапа бихте разделили живота си до този момент? Кое е най-характерно за всеки един от тях?

Определено на два! Преди покушението срещу мен през 2003 година на Рибния пазар във Варна и след това до днес.
Първият етап от живота ми беше цветен, разнообразен, но и пълен с излишни хора, занимания и ценности. Пропусках важни неща, като ги омаловажавах, а отделях внимание на хора и дейности, за които впоследствие си дадох сметка, че не е трябвало. Онази, предишната Ваня, беше по-агресивна, по-жестока, по-безкомпромисна.
След стрелбата през 2003 година, аз реално се върнах от онзи свят. До ден днешен съм медицинско чудо, защото след шест куршума в тялото ми, аз оцелях. Когато човек изживее подобен шок в живота си, той неминуемо се променя. Променя и житейската си философия, променя и възгледите за живота. Аз станах по-добра, всеопрощаваща и вече придавам друго значение, както на живота, така и на хората. Научих се да гледам в очите на хората около мен, научих се да гледам в сърцата им, научих се да преценявам с душата си. Разбрах истинската сила на прошката и разбрах какво е нужно на човечеството, за да оцелеем.

Имахте куража да започнете бизнес в едни тежки години за България. С какво се промени страната ни оттогава досега? Промени ли се тя към по-добро?

Първата си фирма открих през далечната 1990 година. Започнах бизнеса си в много трудни, тежки и мъжки времена. Бях лицензиран производител на високоалкохолни напитки. Като сама жена трябваше да се преборя с огромна и жестока конкуренция от мъже-бизнесмени и да доказвам, че не съм „цаца“, а „акула“. Жените тогава трудно се приемаха за качествен „материал“, когато ставаше въпрос за бизнес. Сега вече е друго. Жените и особено тези като мен, доказахме, че с нас трябва да се съобразяват и, че качествата ни на ръководители на големи фирми, понякога дори са повече, отколкото на мъжете. Аз, специално, никога не съм служила на догми, не съм си позволявала да падам, както тялом, така и духом. Винаги преследвам мечтите си, въпреки че този стремеж ме прави трудно поносима понякога за околните. Цената обаче, която заплаща една силна жена-ръководител, понякога е твърде висока и аз съм я плащала неведнъж. Много тежко съм падала, но винаги намирах силата и смелостта да се изправя и да продължа. Към днешна дата съм акционер и Председател на Съвета на Директорите на „Интеркапитал груп“ АД, както и притежавам собствена патентована марка за хранителни добавки Bevared.
Страната ни е променена и то много в положителна посока. Бизнесът стана по-чист, по-открит и в него има място за всеки, който може да докаже качествата си. Ако сега човек има желание и съумее да се възползва от предоставените му шансове в живота, той може да успее във всичко. Конкуренцията продължава да е много жестока, но сега не борави с толкова много забранени удари под кръста. И точно поради тези причини ще посъветвам хората следното: мечтайте, рискувайте и не жалете усилия, това е формулата на успеха.

След всичко, което преживяхте в личен и бизнес план, идвало ли Ви е на ум да позиционирате живота си и бизнеса си в чужбина, както направиха много хора?

Много пъти съм се замисляла за това и съм имала десетки подобни възможности. И никога не е късно да го направя в някой определен момент от живота си. Кой знае!?

Как се отнасяте към некоректността във всичките й аспекти? Работите с много хора, контактувате с много хора. Със сигурност я срещате всекидневно.

Некоректността е нещо, което съпътства ежедневието ни постоянно. С годините натрупан опит съм се научила на нещо много важно – когато срещна некоректност, независимо дали в личен или бизнес план, този човек (партньор) е задраскан за мен завинаги. Той спира да съществува в моя живот и остава в жалкия си собствен живот, много далеч от мен. Подобни хора нямат място около мен и в това съм категорична. Животът е прекалено кратък, за да допускаме да живеем с подобни компромиси.

Имате прекрасна дъщеря. Тя е част от бъдещето на България. Какъв житейски съвет бихте отправили към всички млади хора като нея?

Ооо, имам много какво да им кажа и то най-вече, защото имам дъщеря! Въпреки че живеем в държава на чалга и наргилета, въпреки че младото поколение е издигнало в култ доста по-различна от моята нравствена и ценностна система, все още нищо не е загубено. Сега живеем в брутални времена! Живеем във времето на наркотиците и силикона, времето на мощните коли и на хвърлянето на салфетки в заведенията. Ужасно е! Но въпреки това мисля, че младите хора могат да се отърсят от всички тези зависимости и да успеят да се справят с болното общество, което ни заобикаля. Смятам обаче, че цялата отговорност е наша, на нас родителите, и точно ние трябва да оставим добра следа и качествен отпечатък след нас в лицето на децата си. Ние сме длъжни да ги подготвим и да ги направим истински хора с висок морал и изградена ценностна система!

Стилът и класата вървят ли ръка за ръка?

Задължително е да вървят ръка за ръка. Друг е моментът, че в България не винаги е така. Прекалено много хора ни заобикалят, облечени по последен стил и писък на модата и на топ дизайнерите, но от тях не лъха класа, а пошлост и показност.

Важи ли в днешно време поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат”? До колко е ценен интелектуалният капацитет на хората или се набляга вече основно и единствено на визията?

Както казах преди малко, скъпите и луксозни дрехи не означават, че си стилен и класен човек. За съжаление тази поговорка е валидна с пълна сила и в днешно време. Но много бързо лъсва умственият капацитет на всеки индивид, още от първото изречение. Не е срамно да нямаш скъпи дрехи. Срамно е да си необразован, срамно е да се надценяваш, срамно е да си мислиш, че си повече от останалите хора. Можеш да бъдеш скромно облечен и да превъзхождаш събеседника си, дрехите са просто вещи, на които много съвременни хора робуват.

Вие изглеждате перфектно и в отлична форма. Ще ни разкажете ли как се стигна до идеята за Bevared by Vania Chervenkova?

Ще си призная, че през годините съм опитвала какви ли не препарати и съм се подлагала на десетки диети. Всички бяха, или измамни, или с краткотрайно действие, след което настъпваше „йо-йо“ ефект. Гладувах и съсипвах здравето си с опасни добавки без резултат! След излизането ми от риалити шоуто VIP Brother през 2013 година, аз започнах един хранителен режим, който впоследствие се превърна в „Диетата на Ваня Червенкова“. Той е изключително лесен за спазване, защото е на база дванадесетдневно консумиране на едни и същи групи храни /6 бр./ в последоватеност: 2 дни картофи, 2 дни пиле, 2 дни зеленчуци, 2 дни риба, 2 дни плодове и 2 дни кисело мляко. При стриктно изпълнение на този режим, след 2 така наречени „врътки“ от по дванадесет дни, резултатите са зашеметяващи. За няколко месеца станах неузнаваема и свалих цели 34 килограма. Разбира се, аз не запазих този режим само за себе си, и се постарах да достигне до възможно най-много хора. След това дойде и дилемата, как не само да се запазят свалените килограми, но и да продължа да намалявам теглото си. Реших да потърся качествена хранителна добавка. За съжаление обаче през последните години пазарът в България се пренасити с огромен брой опасни и нелегални хранителни добавки, които се разпространяват предимно през интернет. Всички тези препарати, с неизяснен произход, с вредни и пагубни за здравето съставки, или от сайтове без юридически лица зад гърба си, водят до много тежки увреждания, които причиних и на самата себе си! Грандиозните им реклами подлъгват, че за две седмици ще ви превърнат в „супермодели“! Просто ми писна от експерименти със собственото ми здраве! Тогава реших да създам хранителната добавка Bevared Diet, като имах няколко основни и много важни изисквания към специалистите: Първо – да е изцяло на билкова и натурална основа. Второ – да може да се приема от диабетици. Трето –  да е подходяща, както за жени, така и за мъже. Червърто – да не настъпва така нареченият „йо-йо“ ефект след спиране на препоръчителния прием. Пето последно, но най-важно място – да няма никакви странични ефекти /увреждания на черния дроб, бъбреците, сърцето, световъртежи и т.н./. Точно последното изискване беше и най-важно за мен, защото има много пострадали хора от използването на забранени вещества. Заради всички тези изброени мои изисквания, Bevared Diet e хранителна добавка от ново поколение. В нея са вложени само стандартизирани растителни екстракти. Няма вредни вещества, няма химия, няма странични действия! Точно такава я създадох – в  помощ на хората, а не във вреда!
Винаги съм препоръчвала намаляването на теглото да се осъществява постепенно и в комбинация от три основни стъпки: правилен и здравословен хранителен режим, активна физическа дейност и прием на хранителната добавка Bevared Diet. Изключително важен е начинът ни на живот, начинът ни на хранене и начинът ни на мислене! В това се крие и тайната на щастието, любовта и красивото тяло. Онова, което вкарваме в организма си като храна, това представлява и нашата визия.

Ако една дама няма страхове да пилотира самолет, какви биха могли тогава да бъдат нейните страхове?

Глупаво ще е да кажа, че нямам страхове. Няма човек на тази Земя, който да не изпитва своите си страхове. Има неща, които са независещи от мен и те ме плашат много. Ще Ви кажа кои са те. Гневът на природата и стихийните бедствия! Мога да ги определя като наказание спрямо човечеството, защото ние хората сами направихме живота си ужасно брутален. Голяма част от света в момента се е превърнал в библейския Содом и Гомор. Ако ние не осъзнаем това и не се справим с нашите собствени грешки, човечеството е обречено на изчезване!

Търсите ли нови житейски предизвикателства, защото наистина изглеждате неуморима?

Разбира се! Човекът е човек, докато мечтае и осъществява мечтите си, докато се среща с предизвикателствата на живота и се справя с тях! Аз съм наистина неуморна машина за действие. Дори, когато съм някъде на почивка с приятели, винаги я съчетавам и с работа. Бездействието за мен е нещо непознато. Имам чувството, че ако три дни, примерно, не правя абсолютно нищо, може би ще се разболея! Последното ми предизвикателство беше издаването на втората ми книга „Кодово име: Живот“, която само за един месец на пазара се превърна в бестселър за България. Тя беше и моята поредна мечта, която осъществих, и за която събирах дълго време кураж!

Вие сте чувствена жена. Трябва ли човек да контролира чувствата си или свободно да ги изразява?

Зависи пред кого! Когато става въпрос за бизнес, категорично няма място за чувства на показ! Там това е забранено, ако искаш да бъдеш успешен! Но когато става дума за любов, там е различно! Любовта е титанично чувство, което всеки един от нас трябва да изпита. Когато тя е споделена, човек няма нужда да контролира, нито действията си, нито думите си! Очите и жестовете говорят сами по себе си.

Какво е Вашето отношение към спорта?

За мен спортът е задължителен, особено в детска възраст. Независимо за какъв спорт става въпрос, там, в спортната зала или басейна, или пък на терена, там те учат на няколко основни неща: ред, самодисциплина, уважение, подреденост. Там израстваш като истински пълноценен човек. Днешните млади хора нямат голям интерес към спорта. Мързелът буквално е станал част от ежедневието им. За съжаление, повечето от тях сега са пред компютрите и смартфоните си, и това много ме натъжава. Точно поради тази причина на 1-ви юни подех кампания „Да върнем децата в спортните зали“.  Надявам се, че ще успеем да достигнем до възможно най-много хора!