“Дано съставят правителство, да ни вдигнат заплатите”

Разходките из страната миналата седмица ме срещнаха случайно с госпожа, представител на учителската гилдия. Покрай поведението на тълпата, се заговорихме за ситуацията в държавата, възпитанието и публичното държание. Разказа ми, че системата на образованието е разрушена из основи, за родителските наглост и безобразия, за неграмотността на учениците.

Но какво още ми каза госпожата: Дано съставят правителство, да ни вдигнат заплатите, после да правят, каквото искат!
Трудно изпадам в ситуацията да няма какво да кажа, но това изказване ме изуми, още повече че се случи пред много хора и в такава степен на деструктивно откровение. Какви обяснения бихме могли да търсим още за състоянието на сектор образование?!

Но знам, че когато човек е професионалист, той търси първо съвършенство в работата си, за да достигне максималните си възможности, чрез които да гради и достига, а след това идва и всичко останало. Знам, че когато човек е професионалист, за него работата е кауза и чувствителност към всеки детайл. За професионалиста професионализмът е отстояване, отдаденост и лоялност първо към себе си и после към средата, за да я променя и развива в името на всички.

Кинти, хора, само кинти са им в главата, нищо че свлачището се срива точно върху тях! Да, не всички са такива, но тези са много!

Станислава-Владимира Станкова