Днес празнуваме Шошо!

Днес празнуваме Станислав Станков!

Благодарна съм и съм горда, че съм твоя дъщеря, защото ти си не просто пример, не просто баскетболна легенда на ЦСКА и националния отбор със знаменита професионална кариера, не просто човек, постигнал исторически успехи и градил за развитието на младите спортисти.

Ти си много повече от това! Ти си изключително добър човек! Човек, който всеки ден ми показва, следвайки принципа си неотлъчно, че трябва да се играе честно както на терена, така и в живота!

Благодаря ти за още нещо – че винаги споделяш успехите и изключителните заслуги, именно с хората, защото, особено във времената днес, такива елитни състезатели трудно се намират на житейския терен!

Обичаме те, Шошо!

СТАНИСЛАВ СТАНКОВ – ШОШО

Станислав Станков стартира баскетболната си кариера още като ученик, в родния си град Хасково, на 12-годишна възраст, като негов треньор е Любомир Панайотов. Като юноша той преминава през всички възрастови групи, а със своите съотборници печели Републиканския шампионат на България във възраст 16-годишни. Избран е сред петимата най-добри и най-перспективни състезатели на България на Републиканско първенство в град Видин. Възпитаник е на Спортно училище “Стефан Караджа” – Хасково.
Станислав Станков е национален състезател по баскетбол във всички възрасти в юношеските национални гарнитури на България, като е и капитан на националния отбор на България във всички възрасти. На Европейско първенство за юноши, 16-годишни, в Русе печели 6-то място за родината ни, като е избран в идеалната петица на Европа, редом до великите Владе Дивац, Тони Кукоч и други. Участник е в утвърдения от международната федерация по баскетбол турнир Дружба, който печели два пъти.
Получил отлична баскетболна и морална подготовка в град Хасково, той се изстрелва към професионалния спорт още на 18-годишна възраст, като става основна фигура в елитния мъжки баскетболен отбор на ЦСКА! Кариерата му продължава и в мъжкия национален отбор на България, където е селектиран едва 19-годишен. С отбора на ЦСКА Станислав Станков печели 3 шампионски титли на България и 5 пъти вдига Купата на България. В същия период с мъжкия национален отбор на България печели 2 квалификации за Европейско първенство и участва на Европейско първенство в Берлин. Кариерата му е изпълнена с множество международни прояви и забележителни победи срещу европейски грандове като Жалгирис Каунас, Реал Мадрид, Лимож, Северна Каролина, където играе и срещу феноменалния Винс Картър, САЩ. Бил е участник на Световни военни игри със завоювано 7-мо място за страна ни. Състезателната му кариера преминава през отборите на Хасково, ЦСКА, Компакт Димитровград, Шумен, Черно море и Лукойл Академик. Веднъж вдига държавния трофей и с екипа на Компакт Димитровград.
След професионалната си кариера създава цяла баскетболна школа за момичета подрастващи в различните възрасти, влагайки лични средства. От тези поколения, чрез професионалните му пример, авторитет, опит, кариера и познания, 12 състезателки стават част от националните отбори на България в различни възрасти. Основният набор ’90 на столичния Академик е многократен шампион на България, печели и престижния международен турнир Бам Пасарел в Самоков. Интегрирайки младите баскетболистки и към образователната ни система, той е в основата на създаването и на баскетболен клуб Академик-МГУ към Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски”. Част от състезателките от този отбор стават ядро на историческия отбор шампион на град Хасково – Хасково 2012.

Станислав Станков е отдал живота си на баскетбола, като знаменитата му професионална кариера го нарежда сред онези петдесет величия в българския мъжки баскетбол, получили златна значка за 100 години баскетбол в България от Българска федерация по баскетбол. Постиженията му в областта на спорта са и изключителни заслуги за престижа на родния му град Хасково, тъй като общественият му принос, достъпността и фигурата  му на обединяващ социален фактор, възкачиха Хасково до исторически златни успехи.

През сезон 2016-2017, в ролята на изпълнителен директор, работил 6 години изцяло в обществено полза, влагайки и много лични средства и енергия, постига историческите златни успехи за град Хасково, когато през 2017 пред родна публика женският баскетболен отбор на Хасково 2012 печели за първи път в историята на хасковския женски баскетбол Купа България и става шампион на България  за първи път в историята на хасковския женски баскетбол. Така поставя град Хасково в изключителна международна репутация, като за отбора и за града се пише не само в цяла Европа, но и в САЩ – чрез Европейската баскетболна лига, чрез най-големия международен баскетбол портал EUROBASKET.COM, и чрез най-силното първенство в света – WNBA, USA.

Името му като изпълнителен директор на историческия златен шампион на България – Хасково 2012 – се свърза и с редица благотворителни каузи, застъпващи Хасково като среда за развитие, за което Хасково 2012 е отличен с награда за Клуб с най-добре развита социална дейност от Националната баскетболна лига.

Заслугите на Станислав Станков – Шошо за развитието на спорта в Хасково са безспорни с общественото признание за отдадеността му на баскетбола и на спорта като цяло.