д-р Уляна Кирякова (стоматолог)

Едва ли има човек, който да не изпитва страх от ходене на зъболекар. Всеки от нас ускорява пулс, когато се запъти към денталния кабинет, но от огромно значение е кой ще те посрещне и ще се погрижи за комфорта и спокойствието ти.

Имам огромното удоволствие да Ви срещна с една дама, която с отношението и професионализма си сваля всички страхове и ходенето при стоматолога се превръща в положителна емоция. Като един от най-добрите хирурзи в България в бранша, името на д-р Уляна Кирякова е изписано със златни букви в съзнанието на всичките й пациенти. Завършила е Стоматологичен факултет към Медицинки университет в София, специализирала е Поливалентна стоматология и Орална хирургия към същия факултет. Посещава най-престижните симпозиуми в денталната мецицина. От лечение на кариес, през орална хирургия, костозаместващо лечение, до най-модерно лечение със зъбни импланти, д-р Кирякова е всеотдаен професионалист, един от най-търсените специалисти в страната ни, и безценен пример за човешко отношение. Нейни пациенти са хора от всички сфери, както от страната, така и от чужбина, като последните се завръщат от САЩ и Австралия, за да ползват услугите на стоматолога.

Независимо от многобройните покани да работи извън страната, тя остава вярна на родната стоматология.

Детска сбъдната мечта ли е професията Ви?

Още от дете исках да стана зъболекар. Има история, която бих искала да запазя за себе си, но определено е сбъдната мечта.

Дълги години сте работили в Държавна стоматология. Има ли за Вас разлика да посрещнете пациентите там, или във частния кабинет?

Винаги съм била отговорна. За мен няма значение дали става дума за Държавната стоматология или частния кабинет. Не съм разделяла пациентите, но смятам, че в частния кабинет се върши по-прецизна работа, по-детайлно, защото сама подбирам материалите, сама избирам метода на лечение, сама правя плана на лечение, докато в Държавния кабинет това беше, някак си, по-стереотипно, снабдяват те централно, не можеш да си избираш материалите и персонала, както апаратурата. Но трябва да има някъде спешни центрове в страната, да има повече детски кабинети. За социално слабите хора също трябва да се помисли, защото на тях им е невъзможно да използват стомагологичните услуги. Парите от Европейските програми, които се дават на определени зъболекари, трябва да тръгнат като цялостна профилактика на населението, както и за децата. За да има баланс и, за да може хората да са по-доволни, да има възможност за всеки, трябва да има и Държавен и частен сектор в стомаготологията. Не може да се бяга само в едната крайност.

 

 

Колко според Вас е напреднала стоматологията в световен мащаб? Къде е нашето място на тази карта?

Стомагологията е напреднала в световен мащаб по отношение, първо, на профилактиката. Най-добре развита е стоматологията в САЩ. Има държави, особено скандинавските, в които кариесът е ликвидиран, децата почти нямат кариеси, а възрастните са с четири, пет кариеса в устата. Япония също победи кариеса. Възрастното им население над 75 години е също с три, четири кариеса. В момента мястото на България е някъде, за съжаление, на опашката. Не го виждам, въпреки усилията на зъболекарите, въпреки богатата информация, въпреки възможността да се пътува в чужбина на семинари. Стоматологията, като цяло, е една скъпа работа, но независимо от това, зъболекарите в България имат желанието да прилагат тенденциите в бранша, макар и по-оскъдно. Имплантологията е остаряла в света, защото имплантите се създават през 1953г. в Швеция, след това Америка и т.н., а при нас по-усилено се налага от преди десет години. Но имплантите са недостъпни за всички българи в повечето случаи. Малко хора имат възможността да си позволят тази стоматологична услуга. Един италиански зъболекар слага около 1000 – 1200 импланта годишно. В Люксембург, независимо, че е малка страна, осем импланта се плащат от държавата.

Мъжете или жените са по-спокойни пациенти? 

Жените. Те са по-търпеливи. Спокойни са, дори и да стане нещо в процеса на работа.

Колко е важна профилктиката и какъв е основният съвет, който давате на пациентите?

95% от българите не знаят как да си четкат зъбите. Никой не четка венеца. Всеки, който е минал през моя кабинет, получава този основен съвет – венците трябва да се четкат с кръгови движения. Това е условие на първо място при профилактика. Бактериалната ни флора е променена, в устата преобладават анаероби, които се локализират на границата между венеца и зъба. Не бива четката да се локализира само върху зъба, както и безразборно да се използват избелващи пасти, защото се нарушава структурата на емайла, който става по-уязвим, зъбите стават чувствителни и се появява болка. Венецът е по-важен и от самия зъб, защото като се възпали венецът, като се разкъса пародонта, като навлезнат бактерии, зъбът пада. Когато венецът не се четка, по входа на кръвоносните и лимфните съдове костта не се кръвоснабдява добре, постепенно атрофира. Това се отнася също и за пушачите, защото никотинът свива кръвоносните съдове. В напредналите държави има изисквания да не се пуши и да се спазва добра устна хигиена, за да се сложат импланти. Хората имат стандарти.

Вие сте известна с невероятното човешко отношение, което проявявате. Как успявате да постигнете този баланс между напрежението в работата и спокойствието в отношението към пациента?

Този баланс се постига трудно, но, ако обичаш хората и работата си, това става ествествено. За съжаление, балансът зависи и от това къде ще поставиш семейството и професията си. При мен на моменти сякаш работата беше по-важна, зъбите на хората бяха по-важни от семейството. Сега го отчитам, но това е отдадеността. Не може да си изцяло отдаден на семейството и да си вършиш добре работата. При по-мъжките и отговорни професии надделява отдадеността към работата. С годините се изграждаш с отношение към пациентите. Моят живот е моята професия.

 

 

Кой е двигателят на Вашия професионализъм? 

Любовта към професията е изпълнила живота ми, а имам син и семейство. Просто ставаш роб на професията. Самата отговорност, когато работиш с живи хора, гради професионализма ти максимално. Напоследък се промъкват теми, че стоматологията е само бизнес и предприемачество. Абсолютно не съм съгласна с това мнение. За някои колеги това може да е на първо място, но за мен от първо и основно значение е да помогнеш на пациента цялостно. Не само да му излекуваш един зъб, ами да му направиш от самото начало един план на лечение. Профилактиката и лечението на зъбите са много преди предприемачеството. Предприемачеството е повече за търговци. Има зъболекари, които са търговци. Такива колеги, според мен, е хубаво да си помислят кое избират.

Избелването на зъбите се е превърнало в мания. Какъв е Вашият съвет в тази насока? 

Избелването на зъбите трябва да се прави много внимателно, защото прекаленото избелване нарушава структурата на емайла. Падне ли емайлът, трябва непрекъсната поддръжка. Тези, които прекаляват с избелването, после трябва цял живот да се поддържат. Всичко трябва да се прави с баланс по препоръка на стоматолога. Когато се смъкне емайлът, започва да се вижда дентина, покриващ пулпата, който е с кафяв цвят. Като нация не сме с много тъмни зъби в сравнение с англичаните. Избелването никак не е невинно, тъй като могат да се получат вътрешни кариеси, вследствие на една деминерализация на емайла.

Вашето послание към хората, свързано с грижата за денталното здраве. 

Четкането на венеца и зъба е основното. Не е добре да се използват твърди четки. Ултразвуковите четки да се ползват от хора, които имат по-здрави зъби, защото се създават допълнителни вибрации. Още веднъж ще повторя, че трябва да се обръща внимание на венците. Допитването до стоматолозите е много важно, като се поддържа и добра хигиена. Добра хигиена и профилактика, по-малко сладко, по-малко пушене. Трябва да се спазват някакви норми, защото храната също не е добра. Соковете от моркови са препоръчителни, дори и за бременни жени, защото съдържат много минерали. При децата, когато се изгражда емайлът, сокът от моркови е идеален старт за добра дентална грижа. Американците имат хубави и бели зъби, тъй като при тях мисълта за зъба започва още от бременността. Същото е в другите по-напреднали държави. Самата профилактика трябва да започне от бременността на майката, което в България никъде не се прави при консултации. Устата е входната страна за всички болести и грижата за зъбите не бива да остава встрани.