ЗА СПОРТА В ХАСКОВО

ЗА СПОРТА В ХАСКОВО
Знаете, неведнъж съм Ви говорила за спорта в Хасково, по-скоро за неграмотността на управляващите града и местния бизнес в този сектор.
Но знам едно – стига се до върха с подкрепа, а не със саботаж – знаят го и тези, които ни подкрепяха, и тези, които ни саботираха.
Мислех си, че след историческия си шампион, “Хасково 2012”, местното самоуправление си е научило уроците, въпреки завареното спортно невежество, отлежавало десетилетия, засрамило се е, минало е и достатъчно време, че материята да слегне от теория към практика, но разбирам, че исканията ми са твърде завишени, тъй като още уроците от Григор Димитров седят неусвоени.
Днес имаше сесия на Общински съвет – Хасково. Жалката, свръх свита и скромна сума от 150 000 лв. се отпуска общо за футбол (100 000 лв.), баскетбол (35 000 лв.) и хандбал (15 000 лв.). С тази сума е невъзможно да се стартират образователни и възпитателни процеси, камо ли социални и икономически. И да се посмеем, ще стигнем отново до дълбоката тъга от така стеснения мироглед на тези, които взимат решения, които пък изобщо не са съотносими до това какво се случва по света. Дребнавостта, която е силно подчертана като белег на Община Хасково по отношение на спорта, избива и в другата си недопустима форма – да се правят предложения да се взима от един спорт за сметка на друг. И да се създават условия за местни конфликти, вместо да се оформя спортен елит. Такова управление е обречено на неуспех. Община Хасково разполага със средства, така че да обезпечи развитието на спорта, и не само това, длъжна е да го прави, погледнато от всяка една точка за развитие на средата и младежта, както и професионализъм, който спомага и развитието на други сектори. След като Община Хасково съумява толкова успешно да се грижи за кръговете си, няма причина да е в несъстоятелност да го прави и за спорта. Въпрос на стратегически управление, развитие, компетентност, но и на морал!
В Хасково всичко се извършва в обратен порядък. Не Здравко Марков трябва да проявява едностранно инициативност, да гради баскетбола в Хасково в мъжко направление, а баскетболът трябва да е стратегия, в която местната власт, бизнесът, специалистите и хората като Здравко да бъдат в общо инициативно звено. Монтана, Самоков и Ботевград давам за пример.
Средствата не може да се разпределят по обкръжението на кмета и други приближени лица. Средствата трябва да се разпределят по предназначение за нуждите и развитието на общността. Защото когато елитни треньори и състезатели задават въпроси на кмета, следват абсурдни отговори като този “Трябва да питаме Делян”.
Аз избирам да подкрепям не само заради любовта си към спорта и написаната златна история на Хасково, а и защото вярвам, знам и трябва да се работи екипно в компетентност за развитието на средата, в която живеем, че да имат условия и вяра в процесите и тези след нас.

Станислава-Владимира Станкова