Поетична вечер…

Тази вечер в Читалня №1 на РБ „Христо Смирненски“ се състоя организирания от библиотеката, Гражданско сдружение „Родопско утро“ и Студентски клуб „Проф. д-р Асен Златаров“ поетичен рецитал с участието на местни творци „Да се завърнеш…“, посветен на родения в Хасково световноизвестен поет Атанас Ванчев дьо Траси, който ни напусна на 30 септември 2020 г. часове преди да настъпи Световният ден на поезията и музиката.

Поетичният рецитал с участието на местните творци започна с творбите на председателя на Клуба на дейците на културата Ели Видева. След нея на сцената се изявиха председателят на Фондация „Елена Благородна – човечността е непреходна“ инж. Станислава-Владимира Станкова и известният български поет и писател Иван Енчев.

“Каня инж. Станислава-Владимира Станкова да представи своето творчество. Аз лично съм доста удивен от него. Тя има издадена една стихосбирка, поне за толкова знам. И другото, което е, тя е председател на Фондация “Елена Благородна – човечността е непреходна”. Една фондация, която, според мен, преди всичко работи да има образовани млади хора.” – Антон Атанасов

Думата отново взе Антон Атанасов. Той представи рецензията на члена на Френската академия на безсмъртните Жан Гитон за стихосбирката на Атанас Ванчев „Книга на прозрачностите“ (1991) и творбите му от нея „О, майко“ и „Не ме порицавай“. Рециталът продължи с д-р Ясен Калайджиев, Мариана Ангелова, виртуалното участие на студента Добромир Зафиров и Таня Кашева.
На изпроводяк хасковските творци се обединиха около идеята Читалня №1 на библиотеката да носи името на поета, да бъде поставена паметна плоча пред дома му, намиращ се близо до Монумента на света Богородица, да дарят негови книги на библиотечния фонд и да работят за организирането на Национален конкурс за преводна поезия в Хасково. Директорът Анна Щилянова ги подкрепи, благодари им за емоцията, която са ѝ предали, и подари на Антон Атанасов вестници, биобиблиографии и книги, изготвени от нейния екип.

“Антон Атанасов, благодаря ти за прекрасната сбирка, отличния сценарий, стилното водене, благите думи и възможността да дишаме ценността на поетичното творчество!” – инж. Станислава-Владимира Станкова

Снимки: ХРИСТО ТОТЕВ