Политиците винаги са некомпетентни, когато става въпрос за спорт!

Футболът е игра на народа, не на политиците, казва Георги Кадиев. А политиците не са ли на народа, или народът им принадлежи?! Необяснимо защо тогава в последните седмици големият залък, който преминава през вкусовите му рецептори, е футболният БЕРОЕ!

Разочароващо, но не и изненадващо, е удостоверението при некомпетентност в спортната материя на пореден политически представител на картата на страната.

Как се измерват резултатите в спорта според Кадиев е интересна демагогия, игнорирайки без стеснение социалния фактор, който един професионален отбор отразява в обществото и младите, пример за подражание, външна мотивация за развитие. Казва, че щом през 2010 година отборът бил с издръжка от 2,4 млн. лева, можело и сега така. Защо тогава сега не може и стоките от необходимост да са с цените си от 70-те и 80-те години, та дори и от 2010 година например?! Да не споменаваме и за динамиката на конкурентната футболна класа, адаптирането на колектив към вътрешните обстоятелства, към външните явления и т.н.

Когато кандидат за народен представител навлиза в проблемни и чувствителни зони на спортния живот, е коректно предварително да изготви план-решение с прелиминарни алтернативни споразумения, за да има претенцията на закрилник и покровител на…в случая не се разбира точно на какво. Това е единственият възможен път, защото ние избираме народните представители не за да трупат комунален сламен електорат, а да действат стратегически с отдаденост, последователност и конкретика.

Къде са били заключени бдителността и грижливостта на Георги Кадиев в последните 10 години по темата, за да повярваме в достоверността, доблестта и чистотата на намеренията? Вероятно през този период все още не е бил изваден ключът към лукративния предвестник за модерна предизборна комбинаторика.

Колко пъти Георги Кадиев се е сблъсквал с ерозиралите мисловност и мироглед на периферията за подкрепа към спорта? Знае ли как се обезпечава спорт? Знае ли колко спортни цетрове преустановиха дейност? Знае ли какво се случва в ядрата на спортните централи? Знае ли нивото на социално отговорна култура на бизнеса към спорта? Знае ли каква е ролята на политика за свръзката между бизнес, общинска структура, държавни структури и хората, като пасивността на Кадиев стига дотам, че дори не вижда себепозиционирането си като ефективен медиатор чрез поемането на ясна отговорност към гражданите. Такава концепция в публикацията е неоткриваема. А Георги Кадиев в качеството си на отговорен бизнесмен финансирал ли е, подпомагал ли е спорт в България? Взимал ли е той отношение, гражданска позиция, ескпертна позиция за процесите, протичащи в БФС?

Ако всичко това е факт, чак тогава бихме могли да съставим профил на политик, отдал време и енергия, фокусирал кауза, свързана с българския футбол!

Неуместно е намесването на именития Петър Жеков с неглижираща нотка в сериозен казус, като вече сме в 2021 година, действителност удобно забравяна за претендентите към парламента. В случая неподходяща патерица.

Спортът не е цифри! Масова тендеция при политиците е да ползват спорта като елемент в предизборните си кампании без да са го разбрали и без да са го обезпечили!

Написаното в този вид, изложено без конкретни факти и резолюция пред нас, избирателите, е специфичен род некоректност, неизправно заиграване с публиката, която има едничкото щастие, да се запази поне гордостта от спортна дейност в елит с цветовете на любимия, родния град. Слоганът НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ, ВСИЧКО Е БЕРОЕ, верую, в което е заложен житейски смисъл на огромна аудитория, милееща за спорта, е патент само и единствено на тази аудитория! Употребата му извън рамката трябва да става изключително прецизно, съхранявайки историята!

инж. Станислава-Владимира Станкова