Свойствата на корумпирания белег

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев вчера цял ден нарича корупцията изкушение. Е, изкушението може да е съблазън и предизвикано силно желание, но корупцията е покваряване и развращаване, деморализиране на политици и длъжностни лица, социално явление, изразяващо се в поквареност.

Министърът представи и грандиозното решение за уволнение на Иван Иванов-син, като че ли има морална и обществено благоприлична друга възможност, да остане корумпираното лице на работа. Заявяваната многократно нулева толерантност към корупцията обаче не е намерила подписа си в предварително начертани и интегрирани механизми и действия за предотвратяване на корупционни практики, така също да се предпазва целият сектор от подобна разруха.

Министърът сподели, че се е запознал с всички служители, като е минал през кабинетите, почукал на вратите и се представил, за да задейства екипа си. Това изглежда като да бере човек прах – тотално бездействие. Вместо като човек с най-осезаема обществена отговорност на върха на властовата организация да им изтърси праха на всички престъпници в министерството, той оставя министерството да се направи на прах.

Корупционните практики са приложение по същество в манталитета на долнокачествените спортни ръководители, подхранващи и черно тото, и нерегламентирани залози, и насилие на сектора. Тази престъпност е с особена жестокост, защото разбива на пух и прах всякакви професионални кариерни възможности за младите хора. За националните ни атлети и спортистите като цяло унижението е ежедневно.

Преди броени дни Георги Градев излъчи логичност с изникването на въпроса в дневния ред кой ще понесе политическа отговорност за рекетьорите в Министерство на младежта и спорта, като сподели, че според него ресорният заместник-министър проф. Даниела Дашева трябва да поеме политическа отговорност и да подаде оставка незабавно. Ако не го направи сама в понеделник, министърът е длъжен да я уволни незабавно.

Припомням, че през месец юни тази година Бойко Борисов разкри от Велико Търново, че Димитър Илиев е отказал заместник от ГЕРБ, тъй като бил обещал на научната си ръководителка проф. Даниела Дашева да ѝ даде този пост.

Радостин Василев, във времето, в което беше министър на младежта и спорта, предприе действия за уволнение на Иван Иванов-син заради сигнали за корупция, заради участие в организирана престъпна група, но Иванов тогава успява да се измъкне, като излиза 5 месеца болничен, иронизирайки министър Василев, че се бори с корупцията. После и аплодира напускането на Василев, докато след това Весела Лечева заема министерския пост, а Иванов се връща необезпокояван на длъжността си.
Но интересното е, че и проф. Даниела Дашева тогава застава срещу министър Василев чрез обяснителна и индиректна атака в социалните мрежи за липса на експертност. Странно или закономерно – в тона на тогавашния контекст на арестувания днес за корупция Иван Иванов-син.

Хрумва и друг въпрос: защо министър Весела Лечева не е взела под внимание индикативните усилия на нейния предшественик по сигналите за корупция. Но пък преди броени дни в “Лице в лице” Лечева коментира, че трябва много стриктен контрол, защото 60 000 лева са много пари. Министър Лечева волно или неволно, непрофесионално или обслужващо е немарила сигналите срещу престъпността в министерството. Само че контролът е проверка, наблюдение и надзор. Тя обаче фактически не е осъществила такива, но пък споменава в отдалеченост неприятността на престъпния факт днес.

И е съвсем закономерно да изискаме отговор – дали тези, на ръководните позиции, които са оставили корупцията да се движи по етажите на министерството със свободен достъп, са и тези, които са я поддържали актуална, да обладава и задушава жизнените функции на спорта като обществен приоритет.

Много предатели. Много предатели на българския спорт се навъдиха в разположението му на апетитно гледище. Малодушните ги плашат със сенки, алчните ги намират по ненасита и лакомия, а предателите – предателите са коварни и подли същества, по свойствата на корумпирания белег.

Станислава-Владимира