Спортна зала “Дружба” – от дом на шампиони до “приют” за бездомни!

Както и да назовем хасковската спортна зала “Дружба” – “горда” или “клета”, няма да е невярно. “Горда”, защото е дом на шампиони в различни видове спорт и неведнъж българският химн е припяван от зрители и фенове. “Клета”, заради това, че не може да подсигури нормални условия на спортуващите, но е удобно фоайе за бездомни хора и кучета.

Докато правех снимката на спящия самотник пред входа на съоръжението днес, една ромка се нахвърли върху мен да не нарушавам съня му. Всъщност нямаше как да ме разбере, че това е входът на много славни български шампиони и много състезатели извън пределите на България от висока класа. Че как ще ме разбере една ромка, след като не можа да ме разбере един от най-изпъчилите се общински съветници в Община Хасково – Антон Иванов, който си спечели заслужено прякора “петте тона нафта”, обиждайки шампиона на града си.

Белокосият чичко беше изключително свиреп срещу шампиона на България и носителя на Купа България по баскетбол – жени, докато неговата мила дъщеря възседна стола на главен архитект в Община Хасково. Гражданите, онези граждани, които всеки път изпълваха зала “Дружба” до краен предел, преглъщат факта, че неговата мила дъщеря е издала скорострелно стотици разрешителни за строеж, както се коментира по улиците, и тъгуват, че им е отнета и малката радост в града, в който и без туй няма какво да се случи.

Не може подобно поведение винаги да бъде оправдавано с липсата на участие в часовете по физическо възпитание. Вероятно пътят на главната архитектка към общинското й жилище с наем от шестедесет и четири лева не минава покрай спортна зала “Дружба”. Може би за нея точно това, а не ангажираността й с актуални и спешни проектчета, е причина една от емблематичните сгради на Хасково да потъва в нищета и мизерия.

Имах въпроси към дамата, която трябва да е най-големият ценител и пазител на хасковската архитектура и строителство, но уви – днес бях сюрпризирана с нейното дисциплинарно уволнение. По официален път се готвех да я попитам знае ли какъв е статутът на спортна зала “Дружба”, дали спортното съоръжение е годно и безопасно, имайки предвид, че децата на града са вътре.

Остава да разберем законна или незаконна е спортна зала “Дружба”, опасна или безопасна е за нашите деца, и липсата на заинтересованост към нея дали е продиктувана от неизвестните обстоятелства около спортното съоръжение.

Нека уважаемите господа, които наследят въпросната дама, разпределят парчетата от баницата така, че да не пада сянка върху статута на спортна зала “Дружба” в град Хасково.

инж. Станислава-Владимира Станкова