Хем невежество, хем закостеняло!

Треньорската комисия към БФ Баскетбол обяви конкурс за селекционер на националния отбор за жени.

Нито един професионалист в спорта, с доказано име чрез резултати, обществена ефективност и самочувствие от трудния път на професионалния спорт, не би участвал в така обявения чиновнически конкурс. Насоката на развитие при избирането на национален селекционер не е замисъл за назначаване на сътрудник с нормирано работно време, бадж и обедна почивка за кафенце. Тенденцията при селектиране на национален треньор трябва да бъде прецизно анализирана спрямо наличния човешки капитал, реалистичните цели и стратегията за развитие в три плана – краткосрочен, средносрочен и дългосрочен. Още повече когато това трябва да е върхова точка за много млади състезателките, които трябва да добият ценностна система на професионалист.

В професионалния свят на спорта величините се изразяват с високо качество на проанализиране и проконтролиране на целите в подхода към тяхното реализиране.

Професионалният спорт е коренно различна област от всичко останало. Професионалният спорт не е занимание за физическо укрепване или пък развлечение или почивка през свободното време. Професионалният спорт изисква най-високи човешки нравствени, физически и психически качества, независимо от длъжността в структурата, защото професионалността е този критерий, който разграничава професионалистите от посредствеността. Посредствеността от своя страна е удобна, защото при нея отчетът е занижен, но пък именно отчетността е един при признаците на доброто управление. А редът и формата на протичане на дадена дейност са обществено майсторство само ако се ръководят през безкомпромисната принципност на професионализма.

БФ Баскетбол вместо да търси професионално качество под дърво и камък, за да може структурите ѝ ясно да дефинират пример за работа, тя се задоволява с конкурсче, за да отметне нещо от прашната папка. Очевидно тук няма стремеж, за каквото и било. Заек с ботуши не се лови, ама и глух от гайда не разбира.

Хем невежество, хем закостеняло!

Станислава-Владимира